Veel gestelde vragen over lenzen
Hoe groot is de kans dat ik geen lenzen kan dragen?
Is er een tussenkomst van mijn ziekenfonds bij de aanschaf van lenzen?
wettelijke regeling
Ja, reeds lang bestaat de wettelijke tussenkomst. Deze is bij ieder ziekenfonds dezelfde, ze is zoals gezegd bij wet geregeld. Het RIZIV keert deze vergoedingen uit via jouw ziekenfonds.
Echter, slechts weinig mensen komen hiervoor in aanmerking. Je brilmeting moet minstens -8.25D of +8.25D zijn aan 1 oog (enkel sfeer of sfeer & cylinder samen). Ofwel moet er een verschil zijn in correctie tussen het linker- en rechteroog van 3.00 dioptrie. Dus bvb. rechts -2.00D, links -5.00D. Nog enkele andere specifieke ametropieën komen ook in aanmerking, zoals onregelmatig astigmatisme, keratoconus en monocularie afakie.
De frequentie van tussenkomst in deze categorie is jaarlijks voor zachte maandlenzen, zesmaandlenzen of jaarlenzen.
Voor de vormvaste (of harde) lenzen is de hernieuwingstermijn 3 jaar. Vervroegde tussenkomst kan indien de dioptrie met 1.00 wijzigt.
Wij zijn erkend door het RIZIV én geconventioneerd (met overeenkomst). Hierdoor bekomt u als cliënt de hoogst mogelijke tussenkomst.
aanvullende regeling
De ziekenfondsen bieden ook een aanvullende tussenkomst aan, het zogenaamde ledenvoordeel. Deze tussenkomst schommelt tussen 30€ en 100€, met een frequentie tussen 1 en 5 jaar. Een voorschrift van een oogarts is niet nodig, een afleverbewijs of specifiek document met het erkenningsnummer van de opticien of contactlensaanpasser volstaat. De specifieke documenten hiervoor hebben we in huis.
Kan ik nog met lenzen starten na mijn 45ste ?
Natuurlijk, er staat geen leeftijd op. Starten met lenzen kan ook nog zelfs na je 60ste. Na het 45ste levensjaar hebben de meeste mensen behoefte aan een leesadditie, een leesbril dus. Ook dan nog kan je lenzen dragen. Multifocale contactlenzen of unifocale lenzen gecombineerd met een leesbril, beide behoren tot eventuele mogelijkheden.
Kan je na een laserbehandeling nog lenzen dragen?
Laat ons hopen dat dit niet meer nodig zal zijn. Wanneer je toch nog een correctie nodig hebt na deze behandeling kan je best voor een bril kiezen. De laserbehandeling verandert de vorm van je oog en bezorgt je een cirkelvormig litteken. De laserbehandeling kan ook voor drogere ogen zorgen. Deze factoren sluiten het dragen van contactlenzen niet per definitie uit, maar leggen wel beperkingen op. Hou er rekening mee dat je vanaf je 45ste waarschijnlijk een leesbril nodig zal hebben. Multifocale lenzen zullen dan, na een operatie niet meer mogelijk zijn.
Worden mijn ogen slechter door het dragen van een bril of lenzen?
Als een correctie nodig is, zal deze je ogen niet sneller slechter maken dan zonder correctie. Belangrijk is dat je het correctiemiddel gebruikt waarvoor het dient.
Bijvoorbeeld, op jonge leeftijd is het belangrijk om een correctie voor ver alleen voor ver te gebruiken. Indien de sterkte van die aard is dat men nabij ook geen scherp zicht meer bekomt, kan overwogen worden om de bril of lenzen ook voor nabij te gebruiken.
Als je bijziend bent wordt voor relaxatie van de ooglens (accomodatie relaxatie) soms een bifocale bril aanbevolen zodat je nabij meer ontspannen kan kijken, de ooglens is dan in rust. Wanneer je lenzen draagt kan je hetzelfde toepassen door een lichte plus-bril voor nabij op te zetten. Deze toepassing zou de myopieprogressie* bij jongeren kunnen afzwakken. Echter, de genetisch bepaalde myopie (aangeboren) kunnen we met deze techniek niet tegenhouden.
Het afzwakken van de myopieprogressie kan vanaf 2018 met speciaal hiervoor ontwikkelde zachte contactlenzen. volg deze link
Zijn contactlenzen ongezond voor mijn ogen?
Contactlenzen kunnen geen schade toebrengen aan je ogen indien aan enkele voorwaarden voldaan wordt. Een goede aanpassing, instructie en opvolging is belangrijk. De contactlensdrager moet enkele disciplines respecteren en de aanpasser moet op regelmatige tijdstippen de ogen van de cliënt controleren, met én zonder lenzen. gezond lenzen dragen
Wat kosten contactlenzen?
Lenzen dragen kan soms vrij goedkoop. Dit is niet altijd niet de juiste keuze. Je lenzen werden dan vooral ‘verkocht’ maar niet aangepast. Zo zijn lenzen die meer dan 10 jaar op de markt zijn meestal goedkoper. Nieuwere lenzen bieden dan weer een beter comfort en zorgen voor gezondere ogen, dit voor een aanvaardbare meerprijs.
Een degelijke aanpassing en de routine controles zijn belangrijk! Als je even nadenkt dan weet je dat deze tijd en kennis kan niet gratis aangeboden kunnen worden.
Wat zijn nachtlenzen en kom ik in aanmerking hiervoor?
‘s nachts lenzen, overdag niet meer…
In de oudheid ontdekten de bijziende Chinezen dat slapen met zandzakjes op de ogen hun gezichtsscherpte overdag verbeterde. Het dragen van de nachtlens berust op hetzelfde principe. Een myoop oog is in theorie een oog dat ‘te lang’ is. De vormvaste (=harde zuurstofdoorlatende) contactlens wordt op specifiek vlakke wijze op het oog aangepast, waardoor het oog lichtjes van vorm verandert. Nieuwe technieken zorgen ervoor dat dit met de nodige precisie kan. De gebruikte contactlensmaterialen kunnen op een veilige manier ’s nachts gedragen worden. Na enkele nachten wordt het beoogde resultaat bereikt. Je ziet overdag scherp zonder correctiemiddel.
Een inleidend onderzoek zal bepalen of je in aanmerking komt. Zo komen enkel bijzienden (eventueel licht astigmaat) tot -4.00 à -4.50 in aanmerking.
Vanaf welke leeftijd kan men lenzen dragen?
Dit kan al van voor het tiende levensjaar, indien dit medisch verantwoord is. Bij ons passen we succesvol contactlenzen aan vanaf 10 jaar voor een meisje en 12 jaar voor een jongen. Indien op deze leeftijd de vertecorrectie nog laag is, waardoor de correctie alleen in bepaalde omstandigheden nodig is, kan men beter nog even wachten met lenzen dragen.
Maak ik best een afspraak?
Omdat we graag de nodige tijd maken om je correct te helpen is het best dat je een afspraak maakt. Zonder afspraak kunnen we je op drukke momenten niet de service bieden die wij nodig achten. Het gaat immers over jouw ogen!
Voor een afspraak neem je best telefonisch contact op of kom je even langs. Zo krijgen we een idee over de tijd die we nodig zullen hebben bij de afspraak. Afspraken maken via e-mail is tijdrovend en niet handig 🙂